Největší mechanický vynález? Kolo!

Lidé používají kolo již více jak pět tisíc let a stále se jedná o jednu z nejpoužívanějších mechanických součástek. Kromě dopravních prostředků jej nalezneme jak v hodinkách, tak třeba v elektronice nebo v letadlech. S rostoucími potřebami společnosti se měnila i podoba kola. Dnešní kola jsou moderní, lehká a jsou vyráběna z různých materiálů. První kola však byla celodřevěná a těžkopádná.
kolo vozíku

Historie

Kolo snižuje tření a plocha, která se v jeden moment dotýká země je malá. Díky tomu se snadněji přepravuje náklad. Už v roce 3200 před naším letopočtem se v Mezopotámii používaly válečné vozy, které vždy překvapily protivníka, který nebyl tak technicky vyspělý. Kola pomáhala i při stavbě pyramid v Egyptě. Tehdy byla prvně použita tzv. paprsková kola, která ještě více ulehčovala přepravu materiálu, protože rozložila zatížení na různé části kola.
Prvním známým typem kola ale nebylo kolo pro přepravu, ale hrnčířský kruh. Ten používali lidé v Mezopotámii již několik tisíc let před tím, než jej otočili o 90 stupňů a spojili osou s druhým kruhem.  Dalším významným pokrokem bylo vynalezení kulaté turbíny vodního mlýnu a později kolovrat.
Samostatnou kapitolou jsou ozubená kola, která se v jednodušší formě používají už tři tisíce let. Nespočet mechanických strojů by bez těchto kol nemohlo fungovat. Stačí rozebrat ručičkové hodinky a pochopíte, proč je tomu tak.
drátěný kotouč

Současnost

Kola fungují nejlépe na hladkém povrchu a proto stále kolem nás probíhají opravy silnic a dálnic. Nejsou to však jen kola u dopravních prostředků, která každý den vídáme kolem sebe. Snad každý mechanický nebo elektrický stroj má v sobě nějaké kolo nebo kolečko. Bez tohoto vynálezu bychom se neobešli a pořekadlo, že má někdo o kolečko víc, by teoreticky nemělo být hanlivé, ale pochvalné, protože kola nám slouží a sloužit budou.